Publicerad den 2 kommentarer

Corona kan var det bästa som hänt oss

Corona har tagit världen med stormsteg. Från att vara en sjukdom folk förväxlat med vuxendrickat till att bli en av vår tids största globala kriser som slår hårt mot människor, samhället och ekonomin. Jag kunde inte i min vildaste fantasi förvänta mig det resultat vi ser idag, när hela världen har blivit Nordkorea.

På tal om Corona och Nordkorea så fick jag en tanke om att skriva en berättelse kring en person som lyckats fly från Nordkorea i hopp om ett bättre liv i västvärlden. Väl framme i Italien, eller annat medelhavsland mitt i Corona-krisen, möter personen i fråga patrullerande vakter, utegångsförbud och fullmakt från arbetsgivare för att få gå till jobbet. Lite komiskt är det ändå, om än mörk komik.

Corona tvingar oss att jobba på distans

Skämt å sido. Jag tror inte Corona enbart för dåligt med sig. Just nu känns det förstås fruktansvärt att behöva sitta instängd i en mörk garderob och föra Skype-möten med kollegor och leverantörer. Men hur skulle detta kunna utvecklas när viruset väl dragit över världen och vi kan gå ut och se dagens ljus igen?

Affärsmöten på distans har fortsatt stor påverkan på klimatet då många flyger mellan olika städer för att, på fysisk plats, komma fram till diverse beslut. Det är såklart superviktigt att få fysisk kontakt och prata med personer öga mot öga. Min förhoppning är dock att företag världen över kommer in i en bra rutin för ett mer digitalt arbetsätt vad gäller distansarbete i form av ex. möten. Spara tiden och pengarna på att fysiskt ta dig mellan olika platser och gör något vettigare av den istället. Kanske märker man av att mötena blir mer effektiva av att föras via mobila enheter?

Corona drar i handbromsen för miljön

De flesta känner till att det måste ske drastiska åtgärder och eventuellt uppoffringar från oss människor för att rädda miljön. Men det är nästan ingen som riktigt vill börja, på riktigt. Nu har Corona kommit och gjort slag i saken. Industrier stänger ner, flygtrafik minskar både från affärsresor och turism. Denna drastiska minskning har såklart minskat våra luftföroreningar märkbart, inte minst över Kina som är världens lilla tomtefabrik för västvärldens leksaker.

Jag är så klart inte så pass naiv så jag tror att vi kan behålla denna nivå av produktion och transport även efter Coronakrisen. Kanske är det till och med så att vi kommer behöva sträcka oss längre än vårt tidigare snitt. Jag hoppas dock att siffrorna är så pass övertygande att det på sikt blir ett lägre koldioxidutsläpp efter återhämtningen. Eller är det att hoppas på för mycket?

Butikshyllor gapar tomma och hela affärer står stängda på grund av pandemin vi går igenom.

Går man ner på en mer nationell nivå så kan man hoppas på att vi blir mer självgående och jobbar än mer lokalproducerat. Det skulle göra att vi inte blir lika beroende av andra länder i framtiden. Det skulle också innebära mindre frakter över kontinenten. Detta är faktiskt en av få saker som jag kan stå bakom Jimmy Åkessons snack. Men, högst troligt, av olika anledningar.

Sluta upp med bemanning

Man kan ju även hoppas att arbetstagare väljer att se över bemannings-arbetet. När industrier permitterar personal får de som jobbar via bemanning gå på dagen.
Trygga arbetsförhållanden? Knappast!
Om ingen söker sig till dessa företag som tar trygghet och pengar från arbetstagaren samtidigt som de tar pengar från företagen i utbyte mot en viss avlastning vad gäller anställningsavtal. Då kommer företagen behöva anställa med schyssta villkor vilket gynnar arbetstagaren. I dagsläget är det många ”enklare” tjänster som lagerarbete och industri som nästa uteslutet finns via bemanning. Tjänsterna måste tillsättas, så är det ingen som jobbar via bemanning tvingas företag att lägga ut platsannonser. #thewaitinggame.

2 reaktioner på “Corona kan var det bästa som hänt oss

  1. […] som e-bok via näthandeln. För att ”fira” det och erbjuda lite underhållning i coronaisoleringen kan man nu välja sitt eget pris för ett DRM-fritt exemplar i valfritt […]

  2. […] går igenom en pandemi där butiker går på knäna. Folk håller sig hemma och Göteborgs centralstation ekar mestadels tom, i alla fall den tiden jag […]

Kommentera