Att fota med mobilens kamera är allmänt känt det smidigaste och vanligaste sättet att fota på idag. Apple, Samsung och Huawei är enorma företag som lägger miljarder i utveckling på nya sensorer och mjukvaror för våra mobiler. Samtidigt har vi systemkameran och dess stora objektiv. Bara objektiven kan lätt kosta mer än en snordyr iPhone. Frågan är då såklart vad man får när man köper en systemkamera och låter mobilen ligga fickan.
Mjukvaran i en telefon har svårt att matcha fysisk lag oavsett processor eller antalet kameror
Vi börjar med ett exempel från vardagen.
Tänk dig en skolklass, det är nästan alltid lika dant. Av tjugo elever är det en grupp som är riktigt stökiga och en grupp som sköter sig exemplariskt. Vi har två motpoler och resten av barnen är de som både kan vara lite full i fan och sitta med en bok framför näsan om intresse finns.
När de stökiga barnen stökar så är det som vanligt och läraren säger till på reflex. När ett exemplariskt barn sitter tyst och gör sin uppgift fortsätter läraren slentrianmässigt skälla på någon av de stökigaeleverna. Men om någon av dessa motpoler hoppar över till det andra laget så stannar läraren upp och kollar förvånat på Pelle som helt plötsligt kastar en papperskorg på sin bordskamrat. Eller på Lisa som knappt syns för att hon redan börjat på glosläxan.
Vad spelar sensorstorlek för roll?
Vad har nu detta exemplet med mobilkameror att göra? Jo, det är just den där kontrasten som stjäl allt fokus och skapar obalans i en mobilbild. Bokeh, suddig bak/ förgrund, skapas genom att så mycket ljus som möjligt når kamerans sensor. Med andra ord ger en större lins i kombination med större sensor en tydligare bokeh. En stor lins och en stor sensor kan lätt kosta 35.000kr, gärna mer. Finns såklart billigare alternativ, men jag skriver inte för prisjakt nu.
Har man varken stor sensor eller stor lins så kommer det rätt lite ljus till en liten sensor. Detta gör att bokeh-effekten lätt försvinner. Men vi vill ju ha kakan, men samtidigt äta den. Detta har mobiltillverkarna löst genom att programmera en liten kod (detta får ni ta med en nypa salt, för jag har ingen aning om hur kort/lång den koden är). Detta gör att mjukvaran letar upp kanter som den förhåller sig till när bakgrund/förgrund blir oskarpt. Ett exempel är bilderna nedan. Ett par går på en äng och kollar kärleksfullt på varandra. Ena bilden är tagen med en iPhone 11 Pro och den andra är tagen med en avsevärt mycket dyrare Canon 5D Mark IV.
iPhone eller Canon? iPhone eller Canon?
Foto – Eichar Photography
Ja, dagens mobiler har generellt bra kameror
Generellt är båda bilderna väldigt fina med en skönt utsmetad bakgrund. Paret är skarpt och allt är kanon. Med tanke på att hela telefonen kostar nästan hälften av vad bara själva kamerahuset kostar, så är det faktiskt kanonbra kvalité på iPhone 11-bilden. MEN det finns två saker jag reagerade på när jag läste Petapixels artikel om just dessa bilder. Den högra bilden har svårare att fånga upp nyanser i tröjan. Det gör att tröjan blir mer svart vilket skapar tydligare kontraster mellan skuggor och icke-skuggor. Detta är det dynamiska omfånget som, likt bokeh, kräver en större sensor för att kunna fånga på ett bra sätt.
Sen har vi det största problemet jag ser med iPhone-bilden. Om ni kollar noga på bilderna ovan, eller för enkelhetens skull se på beskärningen nedan. Den vänstra har en mjuk oskärpa där den oskärpan ska vara. Den högra bilden däremot har en mjuk oskärpa fram till ett visst läge. När vissa områden blir för små och/eller inringade klarar processorn inte riktigt av att urskilja vad som är bakgrund och vad som är skjorta. Så för att vara på den säkra sidan så låter den delar av bilden vara skarp, fast den egentligen ska vara oskarp, rent fysiskt.
Jämn oskärpa överallt Här missar iPhone-kameran i trånga områden
Det är här mitt målade exempel längst upp i texten kommer in. Vi har en exemplarisk och fin oskärpa på hela bakgrunden. Men helt plötsligt kastar Mr.Bokeh en jävla papperskorg i armhålan på den stackars killen. Om jag får leka lärare för en gång skull så lägger jag allt mitt fokus på Mr.Bokehs beteende och vill ge honom en rejäl utskällning.
Värdesätt fördelar och nackdelar med telefonens kamera
Om du som mobilanvändare aldrig tänkt på dessa små mjukvarufel tidigare och nu måste slänga din telefon för att den är obrukbar så ber jag om ursäkt. När man börjat se de små problematiska detaljerna så är de svåra att släppa sen.
Oavsett vad så är dagens kameramobiler riktigt skarpa kompaktkameror som fyller en mycket stor funktion i majoritetens liv. Det är väl mer när man börjar nörda ner sig som brister och detaljer tittar fram på riktigt.
Jag själv är, och kommer nog aldrig vara, en iPhoneanvändare. Faktum är att jag inte kör på toppmobilerna alls längre. Allt över 4000kr handlar i stort sett bara om hur bra kameran i mobilen är. Jag har en systemkamera som är ljusår gånger så mer inspirerande och stimulerande att fota med än ”knappen” på en skärm utan några direkta inställningar. Men där är vi olika, jag och många andra.
Gäller detta alla mobilkameror eller bara iPhone?
För att se hur det såg ut med konkurrenterna till iPhone 11 Pro så tittade jag på bilder från Huaweis P30 Pro samt Samsungs Galaxy Note 10. Ur just denna vinkel måste jag nog säga att Huaweis P30 Pro gick vinnande ur mjukvaruhanteringen. Den klarade veck och springor bra mycket bättre. Istället har den mer problem med otydliga kanter så som hår där bakgrundens oskärpa skar sig relativt osmickrande mot hårets skärpa. Note 10 tycks ha samma problem som iPhone, men inte riktigt lika frekvent.
Disclaimer: Detta är en jämförelse baserad på de bilder jag fått fram via Flickr och andra platser på nätet så den är inte helt vetenskapligt fastställd.
Nu är frågan, hur fotar du? Och varför? Vinner den flexibla mobilen framför systemkamerans kvalité? I vilket syfte fotar du och om du fotar professionellt, skulle du våga lämna det stora huset hemma och köra ex. ett bröllop med en ny smartphone? Lägg gärna en kommentar här nere.
Bilderna är lånade, med tillåtelse, från Eichar Photography. Här hittar ni deras hemsida och Instagram.
Den enda fördelen med en mobilkamera skall i så fall vara att den alltid är med där det händer.
Annars så är det sorgligt med de lågkvalitativa bilder som blir kvar till eftervärlden,om det nu blir några kvar det vill säga.
Ja Rainer, att saker ska finnas längre fram är det nog inte många som tänker på. Längre fram än ett år verkar vara svårt att föreställa sig. Oavsett om det gäller politik, företagande eller teknik. Skulle vara spännande att åka till 2100 och se hur motsvarande artikel som den om Scott Pack skulle se ut: https://mymodernmet.com/glass-negative-photo-find/
”Man finds a 100 year old device, sadly the memory is corrupt. But the unit could have some historically photos and notes.”