Publicerad den Lämna en kommentar

Joker sedd under en tid av amerikanskt upplopp

Förra hösten släpptes Joker med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Ungefär ett halvår senare rasar USA samman i ett upplopp där landets utsatta tvingar fram sig själva i rampljuset. En reaktion som sträckt sig över hela världen. Det var en märklig känsla att för första gången se detta mästerverk nu och inte då.

Jag har haft höga förväntningar på den här filmen. Jag har egentligen inget större intresse av superhjältefilmer från Marvel och DC. Serietidningar har aldrig varit intressant för mig så min relation till Spider-man, Stålmannen och alla andra övernaturliga män och kvinnor i tights har varit obefintlig. Men Batmanfilmerna och Gotham City har på något sätt lockat mig ändå, så även Joker.

Joker affisch

Filmen är mörk och Joaquin Phoenix gör en enastående insats för att gripa åskådaren in på nerverna. Handlingen greppar tag om mig som om den vore en fysisk näve fast besluten att hålla mig tyst och intresserad fram tills eftertexten. Mer än så behövs inte sägas. Filmen är grymt bra helt enkelt! Så även filmningen.

Joker är filmad med finness

Här om dagen såg jag filmen In the heart of the sea från 2015. Det var många gånger jag hajade till just på grund av hur den var filmad. Filmen i sig var helt okej. Men valet av objektiv var bitvis oklar. Det känns som om den var inspelad under en tid då GoPro och extrem vidvinkel just kommit upp på tapeten då det helt plötsligt flög in scener som var väldigt vida, speciellt med tanke på att filmen utspelade sig på 1820-talet och vidvinkel låg långt fram i tiden.

Annat är det med Joker där filmskaparna valt just vidvinkel vid väl valda tillfällen, och inte i närheten så uppenbart. Mestadels användes det för att få Jokern att se lite extra psykadelisk ut, gärna med ett galler i förgrunden. I övrigt användes högre brännvidder för att få ett mer normalt utseende på scenerna.

Black lives matter

Det jag blev mest förvånad över är hur extremt väl skaparna av filmen fångat vårens händelser i USA. En utsatt person blir nedslagen och psykiskt nedbruten av såväl medmänniskor som samhället i stort. Alla öppningar stängs av och ingenting håller honom om ryggen. När skiten väl träffar fläkten så visar det sig att hela samhället är fullt av personer som honom. Folk som hamnat mellan stolarna utan socialt stöd.

Precis som att mörkhyade personer självfallet ska ha samma rätt som icke mörkhyade så ska de som mår dåligt, de som hamnat utanför samhällets skyddsnät och de som det gått snett för i livet också räknas som en människa precis som vem som helst. En människas hjärna klarar precis just mycket innan det rinner över. Därefter blir problemen inte bara på enskild nivå utan även ett samhällsproblem som sträcker sig över polisväsendet, vården och i sin tur det civila.

För de som tyckte att Joker var mörk under oktober 2019. Våren 2020 speglar inte Gotham City bara New Yorks arkitektur, utan även dess upplopp.

Kommentera