Publicerad den Lämna en kommentar

Politiker får ha sin huvudvärk för sig själva!

Jimmy Åkesson, politiker, tal till nationen

Som förälder ska du inte sitta och prata med dina småbarn om dina bekymmer. Om du och din partner ska skiljas eller om familjen drabbas av ekonomiska problem så hanterar ni som föräldrar detta tillsammans. Barnen blandas in i problematiken först om en eventuell separation blir av, eller? Nedan har du en uppföljning på gårdagens inlägg angående Covid-19 a.k.a Corona.

Disclaimer: Jag är på inget sett utbildad samhällsvetare, epidemiolog, politiker eller något liknande. Jag är en helt vanlig samhällsmedborgare med lön och radhus. Jag kan mycket väl ha fel i allt jag säger och tänker nedan. Läs det för vad det är och njut av våren så gott det går.

Nu vill inte jag jämställa dig och mig med ett åtta-årigt barn, såvida du inte är åtta år gammal. Men ska man dra någon form av parallell mellan våra politiker och oss ”Svenssons” så får detta duga. Politikerna har ett övergripande ansvar över regler, ekonomi och hur vårt land ska fungera, precis som föräldrar ansvarar över enksilda hushåll.

Våra politiker är som polyamorösa föräldrar

Vi kan se våra partiledare som en polyamorös föräldraskara. Alla är bra på sitt sätt och vi alla har våra egna favoriter. I denna galet polyamorösa familj hittar vi en förälder som är lite mer ”down with the kidz” jämfört med de andra. Det är så klart Jimmy Åkesson jag skriver om. Farsan som hänger på tuben och snackar med kidzen.

Jag är högst kluven till det sättet att kommunicera med sina barn (väljare). Nu lämnar jag familjeliknelsen. Visst är det bra att vara närvarande och finnas där folk finns. Som politiker får du så klart mycket bättre kontakt med väljarna om du finns i deras vardag och inte i en valstuga på ett torg i Malung. Här måste man dock tänka lite på rätt och fel innan man trycker på ”rec” och börjar prata.

Som politiker får du så klart mycket bättre kontakt med väljarna om du finns i deras vardag och inte i en valstuga på ett torg i Malung.

Jag brukar ytterst sällan spela in en monolog om mina problem på jobbet. Jag är anställd för att jag ska lösa dem på bästa sätt, det är mitt jobb. Precis som Jimmy, och för den delen alla andra folkvalda partiledare, ska lösa Sveriges problem. Jag kan mycket väl ha missat några videos, men i mitt flöde så är det onekligen Jimmy som lägger ut mest filmer på YouTube om hur läget är, hur problematiken ser ut för dagen och vad som sägs av de andra i riksdagen. Detta kan i en första tanke vara bra, att Jimmy står upp för folket. Att han är den enda som säger ”sanningen”.

För mycket information att hantera

Jimmys monologer fyller såklart en funktion och det är högst rimligt att han lägger ut dem. Men är det rätt att dagligen skicka ut filmer om partiledarnas problem? Jag tänker att de är folkvalda för att ta hand om vårt land på bästa tänkbara sätt. Att ta hand om sitt land innebär också att man håller befolkningen lugn så inte allt toapapper tar slut, exempelvis. Att ha ansvar över andra personer innebär att man hela tiden måste överväga vad man ska säga och vad man inte ska säga. Som trebarnsförälder har jag ångrat saker jag sagt tusentals gånger. Gissningsvis gäller detta även politiker.

Vår hjärna måste hinna bearbeta information som kommer in och i dagens hysteri med sociala medier, ”förstå-sig-påare”, papperstidningar, dagliga presskonferenser och hårda beslut på daglig basis är det svårt att hinna med bearbetningsprocessen. Vi hinner inte tänka klart. Måste vi då ha en partiledare som skickar ut information om riksdagens problematik utöver allt annat? Personligen så tror jag att Facebook, Google och Twitter som företag bär stort ansvar för dagens situation.

Se dagens läge lite som en lägereld (Facebook extra extra light) där tio barn trissar upp varandras rädsla med spökhistorier. Sen lägger du till sju och en halv miljarder ungar till. Någonstans där har du dagens situation. Sen är det några få politiker som ska försöka bibehålla ett lugn bland alla tweets och statusuppdateringar från oroliga, ängsliga, bekymrade och upprörda (alla dessa känslor är bara synonymer, mest för att alla ska förstå innebörden i vad jag menar) väljare.

Jag vill inte vara naiv

Det kanske är jag som är naiv som tror att politiker kan sköta sitt jobb utan att blanda in invånarna i precis alla frågor. Men jag tänker att de sitter där av en anledning. Och i ärlighetens namn förs det ytterst få sakliga argument och debatter i kommentarsfälten på YouTube, så Jimmy lär inte bli mycket klokare av det. Snarare trissar kommentarerna upp rädslan ännu mer och kan i slutändan vara rent kontraproduktiva, såvida rädsla inte är det man är ute efter.

Kommentera